miercuri, 23 mai 2012
Rezultatul discutiilor purtate in sedinta comuna a Comisiilor de Aparare si Munca ale Camerei Deputatilor
Rezultatul discutiilor purtate in sedinta comuna a Comisiilor de Aparare si Munca ale Camerei Deputatilor, reunite in data de 21.05.2012
Continut:
In cadrul discutiilor purtate in dupa amiaza zilei de 21 mai a.c. reprezentantul Ministerului Finantelor, dl Gh.Gherghina (cu mandat din partea ministrului de finante) a aratat ca pana in prezent nu au fost identificate sursele financiare din care sa se acopere diferentele pentru pensionarii ce au facut obiectul OUG nr. 1/2011, dar a subliniat faptul ca exista disponibilitate pentru a se gasi o solutie favorabila.
Reprezentantul MApN, secretarul de stat Sebastian Huluban, a aratat ca este de acord cu modificarea OUG nr.1/2011 in sensul revenirii la cuantumul din dec 2010 pentru cei care au pierdut prin revizuire, cu mentiunea ca MApN are sursa de finantare din fonduri proprii. Reprezentantii MAI, au fost in principiu de acord cu modificarea ordonantei de guvern, dar au invederat faptul ca in prezent nu detin in buget sumele necesare, motiv pentru care au insistat cu privire la amanrea sedintei pentru ca Guvernul sa emita un punct de vedere concret pentru identificarea surselor de finantare.
Referitor la deciziile de regularizare, toti reprezentantii participanti la discutii au aratat ca sunt de acord cu faptul ca in acest moment aceste retineri nu sunt oportune a fi puse in paractica.
Reprezentantul ANCMRR a aratat ca la data aplicarii OUG nr. 1/2011 exista cadrul legal necesar pentru ca cei care au pierdut la cuantum prin revizuire sa revina la pensiile din dec 2010, respectiv dispozitiile Legii nr. 19/2001, fiind doar necesara o vointa politica legata de interpretarea favorabila a legii si de completare a ordonantei in acest sens.
Din partea SCMD au participat seful Departamentului Juridic, respectiv dna col. (r) Monica Caloian si dna col. (r) Elena Cobuz, care au precizat ca diminuarea pensiilor sub cuantumul din dec 2010 a fost contestata in instantele de judecata din Romania. Acest fenomen a dus la suprasolicitarea completelor de judecata si la pronuntarea unor solutii contradictorii, atat de admitere cat si de respingere a actiunilor, astfel incat in prezent sunt cadre militare in rezerva care au pensii in baza Legii nr. 164/2001, respectiv 179/2004 (acte normative abrogate in prezent), dar si beneficiari ai sistemului public de pensii.
Totodata a fost reiterat faptul ca o mare parte dintre cadrele militare disponibilizate prematur au constituit « pretul » intarii Romaniei in NATO, motiv pentru care modificarea OUG nr. 1/2011 constituie un act reparatoriu, necesar din punct de vedere legal si moral.
Reprezentantii partidelor parlamentare au aratat ca aceasta modificare a ordonantei este o reparatie morala necesara pentru restabilirea demnitatii cadrelor militare afectate, dar este imperios necesar a avea un punct de vedere al Guvernului cu privire la sursele de finantare. Presedintele Comisiei de Aparare, dl. Costica Canacheu, a aratat ca trebuie stabilite in mod explicit sursele de finantare, precizand ca daca acestea vor fi identificate, fara afectarea sistemului de pensii, el nu are nicio obiectie la modificarea ordonantei. In acelasi timp, a opinat ca nu este cazul ca in prezent sa se aplice regularizarea pensiilor din sistemul de aparare care au scazut prin revizuire.
SCMD apreciaza interventiile tuturor membrilor comisiilor parlamentare, cu un plus pentru dl gl Eugen Badalan, care a subliniat importanta activitatii pana la sacrificiu suprem al cadrelor miliatre/politistilor, motiv pentru care a aratat ca daca este necesara o lege speciala pentru perioada cand acestia se afla in activitate, pe cale de consecinta este nevoie tot de o lege speciala si pentru situaatia cand sunt in rezerva.
Pentru urgentarea solutionarii situatiei, comisiile reunite au stabilit un nou termen de discutii peste o saptamana, respectiv pe 28 mai a.c.
La acelasi termen se va discuta si modificarea Legii nr. 329/2009, in sensul analizarii situatiilor in care pensionarii ar putea fi incadrati in posturi publice, in conditii de competenta clar delimitate, fara a prejudicia interesele incadrarii fortei de munca activa, cu deosebire a absolventilor institutiilor de invatamant.
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC
Col (r) Monica CALOIAN